Inloopdouches zijn populair. Zowel bij nieuwbouw als bij badkamerrenovaties worden meer en meer inloopdouches geïnstalleerd.
Dit is een logische evolutie. Een inloopdouche is hip en trendy en heeft bovendien vele voordelen. Het ziet er open en modern uit, er is veel licht en ruimte én het is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Achteraf schoonmaken kan in een handomdraai met een glaswisser. Hieronder enkele tips bij het installeren van een inloopdouche.
Bepaal de gewenste afmetingen
Uiteraard ben je voor het installeren van een inloopdouche afhankelijk van de afmetingen van je badkamer. Ook de ligging van de afvoerbuizen is een factor om rekening mee te houden. Qua minimale oppervlakte houd je rekening met 120 cm x 80 cm. Groter is uiteraard mogelijk, maar kleiner zouden we bij een inloopdouche niet gaan.
De douchewand van je inloopdouche
Ga je voor een glazen douchewand? Zorg dan voor glas met een antikalklaag. Zo moet je minder tijd spenderen aan het reinigen van je inloopdouche. De glazen wanden zijn beschikbaar in diktes 6 en 8 mm. Tegenwoordig kan je kiezen uit leuke gekleurde profielen zoals RVS, zwart, wit, koper enz.
De douchebak – acryl of mineraalcomposiet
Er zijn veel mogelijkheden als je een douchebak wenst te installeren. Acryl douchebakken zijn lichter van gewicht en meestal goedkoper. Een douchebak van mineraalcomposiet is zwaarder en solide en heeft meestal een natuurlijke oppervlaktestructuur met het uitzicht van natuursteen. Wil je veilig douchen, zorg dan dat de douchebak antislip is.
Maak je inloopdouche waterdicht
Waterafstotende voegen zijn een must. Maar ook een coating op de muren en vloeren kan een verstandig extraatje zijn. Deze plaats je onder je tegels, zodat je vochtproblemen voorkomt. Je hoeft trouwens niet voor tegels te opteren in je inloopdouche, ook panelen van acryl of mineraalcomposiet zijn mogelijk. Zo beschik je over minder voegen en naden, wat het reinigen makkelijker maakt.
Het belang van de inbouwhoogte
Afhankelijk van de positie van je afvoerbuizen kun je de douchebak gelijk met de vloer laten lopen of opbouwen in de hoogte. Gebruik dan best stelpoten voor een stevige ondersteuning van de douchebak. Laat je voor de installatie bijstaan of adviseren door een vakman.